Víkend s dopravou ZDARMA pro objednávky nad 700 Kč na všechna výdejní místa

Mezinárodní den zvířat

Ať už máte doma zvířecího společníka nebo ne, zakroužkujte si v kalendáři datum 4.10., kdy se slaví Mezinárodní den zvířat! Přečtěte si, jak a proč tento svátek vznikl a jak ho můžete oslavit i vy.

Mezinárodní den zvířat a jeho historie

Datum:

Mezinárodní den zvířat se slaví se každoročně 4. října. 

Vznik:

Počátek této tradice se datuje až do roku 1931, kdy byl Mezinárodní den zvířat vyhlášen na ekologické konferenci v italské Florencii na počest Svatého Františka z Assisi, ochránce a patrona zvířat. Svatý František se staral o opuštěná a nemocná zvířata a považoval je za sobě rovné bytosti, své bratry a sestry. Zemřel 3. října 1226 a jeho svátek připadá na 4. října, proto bylo pro oslavu Světového dne zvířat zvoleno právě toto datum.

Význam

Původním cílem bylo upozornit na ohrožené druhy zvířat. Dnes nám tento den připomíná důležitost ochrany zvířat, jejich práv a zachování biodiverzity. 

Oslavy Mezinárodního dne zvířat v Česku 

V Česku se tento svátek oficiálně slaví od roku 1994. Zoologické zahrady často pořádají v tento den pro návštěvníky různé akce se zábavným a vzdělávacím programem. Nadace na ochranu zvířat pak každoročně pořádají charitativní sbírky pro opuštěné psy a kočky.

Tipy, jak oslavit Den zvířat 

1. Navštivte záchrannou stanici

Skvělý plán s dětmi je návštěva záchranné stanice nebo přírodní rezervace, kde můžete pozorovat zvířata v jejich přirozeném prostředí. V záchranných stanicích můžete vidět zblízka i volně žijící druhy zvířat, které se ale z různých důvodů už nemohou vrátit zpět do přírody, a dozvědět se o nich něco nového.

Navštívit můžete třeba záchrannou stanici v Hrachově, kde se vám bude věnovat kvalifikovaný lektor, v Třeboni nebo v zámeckém parku v Buchlovicích

WM_den zvirat

2. Zúčastněte se oslav Dne zvířat v ZOO 

Jak jsme zmínili, na Světový den zvířat mívají zoologické zahrady pro návštěvníky speciální program. Do oslav se o říjnovém víkendu zapojí například v ZOO Ostrava, Olomouc nebo Liberec, kde budou pro návštěvníky připraveny kvízy, hry a výtvarné dílničky. V ZOO Děčín proběhne zároveň oslava Mezinárodního dne zvířat a ošetřovatelů, v rámci které se návštěvníci budou moct setkat přímo s lidmi, kteří o zvířata pečují. 

3. Podpořte organizace na ochranu zvířat 

Existuje spousta neziskových organizací, které se věnují ochraně zvířat, v Česku například Svoboda zvířat, Nadace na ochranu zvířat, Obránci zvířat a další. Můžete je nejen podpořit finančním příspěvkem, ale také se zapojit do dobrovolnických aktivit.

4. Pomozte zvířatům v útulku 

Nemusíte hned adoptovat nového člena rodiny, opuštěným zvířátkům pomůžete i tak, že jim donesete něco dobrého nebo novou hračku, případně pomůžete zaměstnancům útulku, s čím je zrovna potřeba - třeba s venčením nebo úklidem.

5. Rozmazlete své domácí mazlíčky

Pokud máte doma vlastního čtyřnohého kamaráda, dopřejte mu v tento den extra pozornost! Oblíbený pamlsek, dlouhá procházka, nová hračka či spousta mazlení mu určitě udělá radost.


Majitelé pejsků mohou svým miláčkům pořídit krásný obrázek na stěnu k pelíšku nebo třeba adventní kalendář, který teď u nás na e-shopu najdete za výhodnou cenu!

6. Bytové dekorace s motivy zvířat

Ukažte vašim hostům, že tady bydlí milovníci zvířat stylovými dekoracemi na stěnu se zvířecími motivy! Dekorace krásně oživí interiér a vy si tak můžete připomínat svou lásku ke zvířatům každý den. 

892-3_komoda-kocka-na-zdi_1

 

Tak už víte, jak Den zvířat oslavíte? Tak či tak, je to skvělá příležitost k zamyšlení nad tím, jak důležitou roli hrají zvířata nejen v našich vlastních životech, ale i v přírodě po celém světě. Každý z nás může přispět k tomu, aby byl svět pro zvířata o něco bezpečnějším a lepším místem.